fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

URADAK MUDRACA IZ SDP-A “PLAN 10” TUKNE NA ONAJ “DRŽAVA ZA ČOVJEKA”

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Pred izbore svi obećavaju i pišu programe, valjda su izračunali da će tako dobiti više glasova. Tako je krajem novembra u Bihaća, u organizaciji KO SDP USK-a, na javnoj tribini pred više stotina građana, članova i simpatizera nastavljena izrada nacrta Izbornog programa ove partije pod nazivom  „Plan 10“. 

Navedena javna tribina je bila nastavak prakse SDP BiH da građani, članovi i simpatizeri daju svoj doprinos u izradi Izbornog programa, što je početkom godine, već urađeno u više od 50 gradova širom BiH. Upravo su prisutni na javnoj tribini ispunjavanjem za to predviđenih obrazaca, dali dodatne prijedloge u izradi politika SDP-a. SDP BiH je na ovaj način direktno uključila javnost u izradu svog Izbornog programa, a osim prijedloga građana, članova i simpatizera partije, u izradu nacrta uključeni su i predstavnici akademske zajednice, eminentni stručnjaci iz raznih oblasti, kao i članovi savjeta i odbora SDP BiH.

U nacrtu Izbornog programa ponuđena su rješenja SDP-a velikog broja akutnih problema iz deset cjelina, pod nazivima Plan za ekonomiju, Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave. Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, je u svom govoru, između ostalog, naveo kako SDP izradom “Plana 10” ima namjeru kreirati jednu sasvim novu političku paradigmu u Bosni i Hercegovini.

On jeste važan jer je ogledalo SDP-a koji će ga ponuditi. U njemu SDP sam sebe prikazuju u najboljem svjetlu, pa je važno vidjeti kakvima sebe zamišljaju i kakvim žele da ih drugi vide. Osim toga, važno je vidjeti kako misle pridobiti tuđu podršku, kome su prvenstveno obraćaju. Nacrt izbornog programa SDP-a “Plan 10” se piše smireno, namjenski i bez takmičarske nervoze i nadmudrivanja i zato ga valja pratiti. Jer je u vrijeme kada je Nermin Nikšić bio sekretar SDP BiH, ova partija dobila izbore 2010. godine sa programom „Države za čovjeka“ koji se bazirao na pet politika: ekonomiji, obrazovanju, pravdi, zdravstvu i socijalnoj politici.

Prije sedam godina Hamdija Lipovača, koji je bio nosilac državne liste, je izjavljivao da je njemu lično navodno teško stanje na Kantonu izazov na koji ima odgovor, te da ima ljude koji znaju kako u naredne četiri godine zaustaviti navodno sistematsko propadanje Kantona. Umjesto obećanog, pravni dilentatizam i zastupnička samovolja SDP-a i njegovih poslušnika, proizvela je u periodu 2010-2014. pravno-političku i ekonomsku destrukciju Unsko-sanskog kantona koja nije zapamćena u poratnom periodu.

Umjesto stabilizacije stanja na Kantonu metodologija rada koju je promovirao SDP na čelu sa Hamdijom Lipovačom, utemeljena na kršenju zakona prozvela je pravni haos na Kantonu. Umjesto stručnih i kompetentnih ljudi, Lipovača je oko sebe okupio svijet sastavljen od golobradih pripravnika, vječitih studenta i certificiranih neznalica.

Više je razloga zašto izborni program SDP-a “Plan 10”, u startu ne valja. To je zbirka uzvišenih ideja i egzaltiranih ciljeva, prenatrpanih klišejima o rastu, društvenoj pravdi, i svemu i svačemu s malo sadržaja o tome kako misle voditi državu i njom upravljati. Malo je o onome za što se natječu i gdje trebaju pokazati svoje prednosti. To program koji namjerno zamagljuje i koji tukne na izborni program iz 2010. godine, koji se pretvorio u gomilu laži pod sloganom “Država za čovjeka”.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 01/12/2017


Vrijeme objave članka: 13:47


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!