fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

UZALUD VAM TRUD SDP “SVIRAČI”

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

SDP političari Unsko-sanskog kantona imaju neku drugu genetsku grešku. Oni su oguglali na dan kad su rođeni. Uzalud vam trud svirači… i da Prljavo kazalište … zašto? Eto, zato što SDP-ov trojac Havić, Mirković i Muslić računaju da gradjani Kantona sporo pamte a brzo zaboravljaju  i zato što će politika SDP-a barem još 100 puta izigrati i prevariti gradjane Kantona

Sloboda javnog iznošenja mišljenja o svemu i svačemu nesporna je i, uz poneko ograničenje, važi kakvo god i čije god da je to mišljenje. Sa druge strane, od gradjana i medija USK-a se očekuje da se prema svakom takvom mišljenju kritički odnose. Ne želeći da se povedemo za pisanjem medija o poslednjoj konferenciji za štampu KO SDP USK-a, odvojili smo vrijeme da poslušamo obraćanja Havića, Mirkovića i Muslića, za koja se ispostavilo da su prodavanje magle, koja tobož nešto govore onome ko „zna o čemu se radi“, ali koja otkrivaju zapravo samo to da govornici nemaju ni približnu predstavu o eventualnom smislu i značaju izgovorenog.

Na navednoj konferenciji za štampu Mirković Željko je kazao slijedeće: „Naš zahtjev da ova vlast odstupi, on je isključivo iz razloga što ta vlast očito da ne posjeduje ni stručni, ni parlamentarni kapacitet. Dakle, ja nisam ovom prilikom, a ni tada ustvrdio da na drugoj strani postoji određena većina, ali ja smatram da u Skupštini USK-a postoji dovoljan broj odgovornih ljudi koji žele da rade u interesu građana. Dakle, ova Vlada treba da da ostavku da jednostavno napravi prostor Vladi, ja bih je nazvao „Vlada nacionalnog spasa“, ona je nama sada potrebna“.

Citirano mišljenje Željka Mirkovića, toliko je besmisleno i netačno, da je prije svega nejasno kako iko može ovo Mirkovićevo šalabajzersko mudrovanje smatrati za ozbiljno političko promišljanje. Onaj ko o svemu ovome o čemu je Mirković govorio ništa ne zna, ali ima intelektualnog poštenja, mora priznati da mu je Mirkovićev diskurs potpuno nerazumljiv. Onaj ko nešto o ovim temama zna – mora uvidjeti da je riječ o nizu tvrdnji koje su ili besmislene ili pak predstavljaju ponešto prikriveni pokušaj političkog promišljanja. Ernest Hemingway je napisao: “Čovjeku treba otprilike dvije godine da nauči govoriti i otprilike 60 godina da nauči šutjeti”.

Primjer kojim smo se bavili u ovom tekstu veoma je upečatljiv u tom smislu, budući da je riječ o ličnosti čiji su stavovi o temama o kojima se pokušava “autoritativno” izjašnjavati  vrlo često potpuno nesuvisli, i to ne zbog sadržaja zauzetih stavova (sa kojima se možemo složiti ili ne), već zbog pomanjkanja tako elementarnog sastojka kao što je logička veza među idejama. Nije, dakle, ovde primarni problem sadržaj tvrdnji, već ono za šta se popularno kaže – niđe veze. Immanuel Kant je rekao: “Bolje je znati malo, ali temeljito, nego puno i površno”. Jedan krajiški Kant je zapjevao “Uzalud vam trud, svirači!”

Možda je Mirković baveći se, recimo, krivolovom u NP “UNA” (to je samo pretpostavka, exempli causa) mogao nešto smisleno da kaže o ovom velikom problemu, umjesto o temama za koje očigledno nije kompetentan? Teško da je moguće da se njegov nastup na konferenciji za štampu ocjeni drugačije nego blamantan. Zato se iznad svega, ne prestajemo pitati: gdje se izgubila ona skromnost, koja je najveći izraz samopoštovanja i poštovanja prema drugima i koja nas usmjerava da se ne prihvatamo intelektualnih poduhvata za koje nam „osim želje i pustog svraba, sve drugo što je prijeko potrebno nedostaje“?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 28/11/2017


Vrijeme objave članka: 13:49


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!