fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

VJEČNI UHLJEB MIRKOVIĆ FATKIN JE KAPITALAC!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Redakcija Bišća.ba provjeravala je biografiju poslanika Skupštine Unsko-sanskog kantona i Doma naroda F BiH Željka Mirkovića. Rezultat pretraga je, da je ovaj krajiški političar deceniju proveo kao “uhljeb” na općinskom, kantonalnom i federalnom budžetu. 

Žohari su najstarija i najuspješnija živa bića na zemlji. Jako su prilagodljivi i možemo ih naći širom svijeta’, tako glasi službena definicija bube koju nerado srećemo u našim domovima. Tako nekako definirati bi se mogli i krajiški političari žoharskoga mentaliteta koji žive duže od prosječnog puka, jer za njih u bolnicama ne postoje liste čekanja, a koji se pak prilagođavaju svim uvjetima koji ih zadese. Takve oblike političara Krajišnici su uvrstili u kolokvijalni riječnik pa ih se onako narodski rečeno naziva uhljebima. 

Sve prolazi ali Grga ostaje

Veliki broj parlamentaraca dobar dio svog radnog vijeka proveo je na budžetu raznih nivoa Bosne i Hercegovine, države čiji su napredak trebali itekako ubrzati. Bilo da se zaviri u biografiju Željka Mirkovića i Mladena Lonića ili, pak, Albina Muslića, rezultat pretraga je, uvijek, isti – najveći, ako ne i cijeli svoj radni vijek, većina od pobrojanih proveli su kao “uhljebi” na budžetima. Među njima, najviše se pak ističe Željko Mirković, čovjek kojega čak i u vlastitoj partiji zovu Grga.

A Mirković je uistinu slikovit primjer uhljeba. To je čovjek za sve sisteme. Od silnih skupova i obećanja Hamdije Lipovače,  pa sve do Fazlićevog pokušaja preporoda SDP-a. Svi oni protutnjali su kroz partiju, ali on je ostao. Poput kameleona proživio je najgore SDP-ove kataklizme, a u Fatkinoj eri još je i napredovao. Jednom kad vam Mirković okrene leđa onda znate da ste gotovi, šale se na njegov račun kolege iz SDP-a. A da u svakoj šali ima istine pokazali su svi Fatkini prethodnici sa čijih je brodova Mirković iskakao prije nego li su do kraja potonuli.

Fatka Kulenović treći je šef SDP-a sa čijeg broda Mirković ne samo da je postao sekretar ‘novog’ KO SDP-a, već se uguzio i u fotelju kantonalnog i federalnog poslanika. Dva puta je biran za vijećnika u Općinskom vijeću Bihaća(2008 i 2012.) a potom je biran za zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona 2014.godine, od kada istovremeno ima i drugu funkciju – delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.  Od 2008. godine do danas  njegov ukupni život na budžetima čini za sada “tričavih” desetak godina. Cijelo desetljeće Mirković je na budžetskim “jaslama”,  što je vrlo interesantno jer je upravo Mirković najžešći kritičar sistema, onog istog koji ga upravo plaća punih 10 godina. 

Grga je pravi šampion afera

Za to vrijeme Mirkovića stalno prate afere. Oni koji vjerno prate Mirkovića sjetit će se da je on pravi šampipon afera, u čije vrijeme je Općinsko vijeće Bihaća 2010. godine, na čijem čelu se on nalazio, usvojilo zaključak o oprostu kamata “Una banci” od više stotina hiljada maraka, za koji je revizorski izvještaj potvrdio da to nije bilo u korist Općine Bihać. On je bio u grupi Bišćana krajem 2014. godine koja je bila s lovačkim puškama na području Nacionalnog parka “Una” u mjestu Loskun, gdje Mirković ima vikendicu, premda je Zakonom o Nacionalnom parka “Una” naročito  zabranjeno loviti zaštićene, rijetke i ugrožene vrste divljaĉi. Tu se odigrao dramatičan događaj u kojem je on ranjen. Okolnosti ovog ranjavanja ni danas javnosti Bihaća nisu poznate, kao ni motivi za korištenje lovačkog oružja. Posljednja i još uvijek dominantna afera “Četiri junice”, u središtu koje je poslanik u Skupštini USK-a i Domu naroda F BiH Željko Mirković, u političkom i u moralnom smislu bacila je SDP Bihaća na koljena.

Napose, u Krajini nije sramota biti zastupnik, jer je to poziv kao i svaki drugi, međutim vrlo je problematično kada su jedni te isti ljudi preko jedne decenije na raznim funkcijama i umjesto motora napretka Krajine, pretvaraju se u njegove parazite.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 08/12/2017


Vrijeme objave članka: 13:08


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!