fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

ZA GRADONAČELNIKA ŠUHRETA FAZLIĆA JE PRIHVATLJIVO DA GRAĐANI BIHAĆA KOJI REDOVNO IZMIRUJU SVOJE MJESEČNE OBAVEZE PLAĆAJU FINANCIJSKE DUBIOZE I DUGOVANJA NEPLATIŠA PREMA J.P. VODOVOD

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Rasipanje javnog novca u Bosni i Hercegovini toliko je raširena pojava da je teško odabrati pobjednika.No, grad Bihać ima pobjednika u rasipanju javnog novca, pobjednik je javno poduzeće Vodovod d.o.o. Bihać čiji je Nadzorni odbor donio odluku o otpisu (oprostu) dugovanja u vrijednosti 600.000 KM građanima i pravnim subjektima iz Bihaća. Naime, sukladno Zakonu o javnim poduzećima u Federaciji BiH član 42. koji kaže da javno preduzeće može izvršiti otpisivanje dugovanja isključivo uz pisano ovlaštenje Nadzornog odbora.

Tako je Javno poduzeće Vodovod d.o.o. Bihać bez socijalnog ili procjene vrijednosti imovine građana i pravnih subjekata iz Bihaća odlučilo dugovanja opraštati federalnim zastupnicima, vojnim penzionerima sa visokim penzijama, pravnim subjektima koji su bliski strankama SDA Bihaća, POMAK, SDP. Javno poduzeće Vodovod d.o.o. Bihać oprostilo je dugovanja za potrošenu vodu u 2013., 2014. i 2015.godini, u vrijeme oprosta dugova Vodovod d.o.o. Bihać poslovnu 2018.godinu završilo je sa gubitkom 366.448 KM, a poslovnu 2019.godine Vodovod d.o.o. zabilježio je gubitak 462.102 KM prema zvaničnim podacima Finacijsko – informatičke agencije Federacije BiH.

Dok javno poduzeće Vodovod Bihaća iz godine u godinu posluje sa gubicima u isto vrijeme rukovodstvo javnog preduzeća rasipa novac i ovu firmu praktično je dovelo u finansijsku dubiozu. Javni novac koji je oprošten dužnicima mogao je biti usmjeren u saniranje gubitaka ili u obnovu vodovodne mreže što je od suštinske važnosti za preduzeće i grad Bihać. Ono što treba da brine građane Bihaća koji redovno izmiruju svoje mjesečne obaveze da će se preko njihovih leđa nadoknaditi financijski gubici javnog poduzeća Vodovod Bihaća. Ovakav način poslovanja i gospodarenje javnim novcem dodatno će stimulisati sve one kojima je poduzeće Vodovod Bihaća otpisalo dugovanja da i dalje ne izmiruju svoje mjesečne obaveze, umjesto da su financijske gubitke nadomjestili od njih.

Sramotna je činjenca da se gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nije potrudio da naredi svojem pomoćniku za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i komunalnu inspekciju Jasminu Stamboliji da pokrene istragu i provjeri tko je to sve zaslužio otpis dugovanja, te na osnovu kojih kriterija je otpisan dug fizičkim i pravnim subjektima iz Bihaća. No, za gradonačelnika Šuhreta Fazlića prihvatljivo je da građani Bihaća koji redovno izmiruju svoje mjesečne obaveze javnom poduzeću Vodovod Bihaća plaćaju i njegove financijske dubioze, umjesto da se financijski gubici saniraju smanjivanjem plaća svih zaposlenih u Gradskoj upravi, gradskim poduzećima i ustanovama.

Ovakvo rasipanje javnog novca ne bi mogle izdržati niti puno jača ekonomija od Bihaća i zato je jasno da se s takvom praksom moramo prekinuti, želimo li da grad Bihać na kraju tunela doista konačno ugleda svjetlo. No, takav, za nas sretan epilog, teško se može očekivati dok su na vlasti u Bihaću SDA, POMAK i SDP.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 24/05/2021


Vrijeme objave članka: 13:32


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!