fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

ZASLUŽUJE LI ASDA NAZIV KRIMINALNA ORGANIZACIJA?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

U proteklom mjesecu digla se velika galama zbog hapšenja Mućinog savjetnika Mirsada Topčagića. Ovo hapšenje glavnog ASDA operativca, kako u krajiškoj javnosti, tako i medju krajiškim novinarima otvorilo je niz pitanja.

I dok jedan dio krajiške javnosti smatra da ASDA iz pedagoških i moralnih razloga mora biti što dalje od vlasti, a drugi dio javnosti misli da je teško govoriti o kolektivnoj odgovornosti ove stranke, na kantonalnom tužilaštvu je da dokaže povezanost hapšenih kadrova ove stranke, tko je bio na čelu, tko je davao naloge, a tko izvršavao? Jedan iskusni krajiški novinar u svom komentaru posebno je apostrofirao da se navedeno hapšenje nepotrebno politizira(pa se siromah Muća plaho nasekirao), s obzirom da su u proteklom periodu bili hapšeni partijski vojnici ove stranke Hadžipašić, Durić i Pajić, drugi novinari su s pravom postavili pitanje: zaslužuje li ASDA naziv kriminalna organizacija?

I dok kantonalno tužilaštvo ne odgovori na pitanje da li se vodjstvo ASDA u smislu političke odgovornosti ponašalo kao kriminalna organizacija, mi mislimo da bi bilo interesantno nazvati prave presudjene krajiške kriminalce i pitati ih, smatraju li oni – kao eksperti u oblasti kriminala, da li ASDA zaslužuje biti nazvana kriminalnom organizacijom? Gdje su u cijeloj ovoj priči njihovi osjećaji i njihov obraz? Jer, za razliku od gospode iz ASDA, presudjeni kriminalci u obavljanju ovakvih poslova, svoj život, zdravlje i slobodu svakodnevno izlažu velikom riziku. Sve to za uglavnom manju lovu i za doživotno, teško društveno breme. Nasuprot tome, uhapšeni Mućin savjetnik Mirsad Topčagić sve je rješavao bezbrižno uvaljen u fotelje, s par bahatih telefonskih poziva, čvrsto uvjeren da mu ne prijeti nikakva opasnost.

S obzirom da mi znamo šta je rizik, u ovom slučaju na neki način suosjećamo s krajiškim kriminalcima i pomalo nas ljuti što se njihovo zanimanje dovodi u vezu sa strankom ASDA koja je svojim ogavnim marifetlucima upropastila Kanton. Samim time postavlja se neizbježno pitanje: tko je zapravo oklevetan, ASDA ili krajiški kriminalci?

Dakle, idemo objektivno sagledati koje bi argumente mogli koristiti krajiški kriminalci, a koje ASDA?. Krajiški kriminalci bi se svakako mogli pozvati na činjenicu da je njihova reputacija renomirana i poznata ne samo u Krajini, nego u cijeloj državi, dok se za ASDA čulo samo do Grmeča. Istina, onomad je Hozan pokušao proširiti glas na istok, ali je dobacio samo do Preporoda. Pravog bi kriminalca uhvatili – nikad.

Valja zaključiti i kako jadni pravi krajiški kriminalci najčešće niti ne dočekaju penziju, a ako je i dočekaju, onda su osakaćeni, prepuni olova, ili u zatvoru u Zenici i Lukama, dok ASDA-ove lijenčine, nakon samo par godina drijemanja u skupštinama, puni snage, funkcija i mahnute love, spremno idu u nezasluženu penziju. S dovoljno vremena da i sve preostale rodjake zaposle u kantonalnim službama, preduzećima i institucijama.

I na kraju, da bi postao pravi kriminalac, trebaš imati nekakva muda, da bi postao ASDA-ov političar, ne trebaš imati ništa, posebno ne kičmu. Debeo obraz i kupljena diploma dobro dodje, ali i pogled u pod ih sasvim dobro zamjene.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 02/07/2020


Vrijeme objave članka: 20:19


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!