fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

ZAŠTO MINISTAR KAPIĆ JAVNO POKAZUJE ANIMOZITET PREMA KORPUSU U BIJELOM?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Nakon brojnih izjava ministra zdravstva i socijalne politike prim. dr. Hazima Kapića u vezi stanja zdravstva u Unsko-sanskom kantonu, neminovno se mora postaviti pitanje: šta je to što je prim. dr. Hazima Kapića preporučilo za poziciju kantonalnog ministra zdravstva i socijalne politike? Znanje? Iskustvo? Uspjesi u dosadašnjem radu? Duboko i kapilarno poznavanje zdravstvene problematike Kantona? Upućenost u socijalnu problematiku? Osobno poznanstvo sa političkim krugovima u Demokratskoj fronti, stranci koja ga je i kandidirala za ovu poziciju? Dakle, šta je to što je ovoga prim. dr. katapultiralo u sam kantonalni vrh? O kakvoj je tu kompetenciji reč?

A možda nikakva kompetencija i nije u pitanju. Možda je za uspon na politički vrh našega Kantona dovoljna samo odanost pojedincima u Demkoratskoj fronti? Spremnost da ih se slijedi u svakoj vrsti politike. Odlučnost da se bude njihov megafon. Rješenost da se glasno izgovaraju stvari koje oni, iz razloga političkog oportuniteta, ne smiju da izgovore. Pristanak na samoinstrumentalizaciju do mjere koja pristojne građane Unsko-sanskog kantona ostavlja bez riječi.

Slažemo se, ovo drugo je u pitanju. Odanost Hazima Kapića svojim političkim patronima ne bi izazivala takvo grčenje želuca da je odanik u stanju da je čvrsto drži pod kontrolom i ograničava na svoj privatni prostor. U svojoj kući, u svojoj dnevnoj ili spavaćoj sobi, Kapić može, na primjer, pričati bajke o zdravstvu kome god hoće u svim mogućim oblicima. Može svako jutro, kad ustane, da ispriča po jednu bajku o zdravstvu svojim ukućanima. Sve nam je to u redu, samo ako se odvija u privatnom prostoru Hazima Kapića. Ali proširivati svoju odanost izvan privatnog prostora, proširivati je na kantonalne institucije, e to je drsko i bezobrazno.

Ministar zdravstva i socijalne politike Hazim Kapić, koji je do sada bio član sve i jedne političke partije, sve dok nije dobio poziciju na kojoj se sada nalazi, od imenovanja javno pokazuje animozitet prema najvećoj zdravstvenoj ustanovi na Kantonu – JU Kantonalna bolnica “dr Irfan Ljubijankić”, našem Korpusu u bijelom, zaboravljajući da je apsurdno imati takav odnos prema patriotima, jer je to zdravstvena ustanova koja je odigrala veliku ulogu u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ovaj ministar u svojim izjavama stalno potencira dugove Bolnice, koji nastaju neuredjenim sistemom plaćanja zdravstvene usluge i koji se akumulirao u zadnjih 20 godina, a nalazi se na čelu ministarstva koje duguje ZZO USK-a 5 miliona KM i uopće nema plan ni namjeru kako vratiti taj dug. Ali zato, izjavljujući kako Bolnica dobija više sredstava nego što treba, očito ima plan ukinuti sredstva koja dobija Bolnica, najveća zdravstvena ustanova na Kantonu. Pored ignorisanja činjenice da Bolnica gubi oko 400.000 KM godišnje po osnovu liječenja neosiguranih lica, Kapić ne poduzima ništa kako riješiti jedan od gorućih problema koji tišti zdravstveni sistem – neosigurana lica i način njihovog liječenja.

Stalno izjavljujući da Bolnica nema ni kadar, ni prostor, ni opremu da obavlja visokodiferenciranu zdravstvenu zaštitu, Kapić kao “prvi čovjek” zdravstva na Kantonu ne samo da pokazuje da ne zna da Bolnica već pruža gradjanima Kantona cijeli niz zdravstvenih usluga koje spadaju u vid visokodiferencirane zdravstvene zaštite, nego ništa ne poduzima da se obim tih usluga proširi i da nam što manje novčanih sredstava sa Kantona odlazi u kliničke centre.

I dok Kapić na jednoj strani forsira javno-privatno partnerstvo, s namjerom uvodjenja inostrane privatne zdravstvene ustanove, na drugoj strani zagovara ukidanje usluga Bolnici kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi na Kantonu. Pritom, indikativno je da Kapić namjerno, svijesno i ciljano koči iseljenje apoteke B-farm koja se nalazi u prostorijama Doma zdravlja Bihać, a koja samo preko esencijalne liste mjesečno naplati od ZZO USK-a preko 70.000 KM.

I na kraju Kapić u svojim izjavama medijima jsano pokazuje da ne zna ko je tražio njegovu smjenu, pa upućuje kritike u pogrešnom smjeru. Jednoglasnom odlukom, njegovu smjenu je zatražio Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona, dakle sindikalni predstavnici svih zdravstvenih ustanova na Kantonu, što jasno govori o dosadašnjem radu ministra Kapića.

Uostalom, ministar Kapić koji obavlja dužnost “prvog čovjeka” u zdravstvu na Unsko-sanskom kantonu, uopšte ne vjeruje zdravstvenom sistemu u Kantonu, jer članove svoje porodice liječi u Hrvatskoj, a sve troškove liječenja uredno naplaćuje od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Navedene Kapićeve izjave pokazuju da je riječ samo o farsi. A u tom pozorišnom komadu, u ovoj našoj kantonalnoj farsi, Kapićeve izjave nisu ništa drugo do dekorativni element lakrdije. Lakrdije u kojoj je glavna uloga dodeljena ministru zdravstva i socijalne politike – Hazimu Kapiću. Ali i lakrdija zna ponekad da bude opasna.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 21/10/2017


Vrijeme objave članka: 10:39


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!